Δεύτερο εξυπνότερο είδος στον πλανήτη ο άνθρωπος

  «Η φιλοσοφία βρισκόταν πάντοτε γύρω μας, αλλά χρειάζεται πλέον να την καταστήσουμε πρακτική», απάντησε στην ερώτηση: «Γιατί θεωρεί τη φιλοσοφία απαραίτητη στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο», ο Αντερς Ιντσετ.

  Γνωστός και ως Rock and Roll Πλάτωνας, όπως χαρακτηρίστηκε από τον γερμανικό Τύπο,  είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς φιλοσόφων. Ο Σουηδός φιλόσοφος με το ροκ στυλ παντρεύει με τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του τον επιχειρηματικό κόσμο με την τεχνολογία και φυσικά με τη φιλοσοφία που δίδασκαν οι αρχαίοι.
 Έχοντας μόλις αναπτύξει τη φιλοσοφική του θεωρία στο πλαίσιο του συνεδρίου της SAS, ελληνικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, ο φιλόσοφος του επιχειρείν, μού παρέθεσε μερικά σενάρια για το μέλλον της επιχειρηματικής πραγματικότητας, όπως για παράδειγμα ότι ενδεχομένως

 ο αλγόριθμος τελειοποιείται και γίνεται πολύ πιο έξυπνος και πιο αποδοτικός από το είδος μας,

 καθιστώντας τον άνθρωπο το δεύτερο εξυπνότερο είδος στον πλανήτη.

Αλγόριθμοι & Πολυπλοκότητα pdf


  Στο παράδειγμα αυτό, όπως και σε άλλα σενάρια που θυμίζουν επιστημονική φαντασία, ο Σουηδός θεωρεί πως μπορούμε να τα λύσουμε ανατρέχοντας στη φιλοσοφία: 
  «Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος, που κρύβονται μπροστά στα μάτια μας, σώζοντάς τα από την ιστορία και προβάλλοντάς τα στον 21ο αιώνα».

«Η τεχνολογία είναι η απάντηση σε όλα, όμως ποια είναι η ερώτηση;».


   Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο Rock and Roll Πλάτωνας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της SAS.
  Όσον αφορά την τεχνολογία, δεν τη χαρακτηρίζει ούτε καλή αλλά ούτε και κακή. Πιστεύει ότι είναι «και τα δύο ταυτόχρονα». Προκειμένου να καθορίσουμε τον ρόλο της τεχνολογίας για την ανθρωπότητα, ο Αντερς  ωθεί εμάς, και κατά κύριο λόγο τους ηγέτες και τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, να αναρωτηθούμε τι είδους μέλλον θέλουμε να έχουμε.

  Εφιστά την προσοχή μας στο να αναζητήσουμε τη βοήθεια, που μπορεί να μας προσφέρει η τεχνολογία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
  Δεν πρέπει, τονίζει, να περιορίσουμε τον νου μας ρωτώντας «πώς μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνολογία», διότι μπορεί να λάβει πολλούς διαφορετικούς ρόλους.
  Με όπλο την τεχνολογία μπορούμε να λύσουμε προβλήματα που βασανίζουν ανέκαθεν την ανθρωπότητα, όπως τον διαμοιρασμό των πόρων, αρκεί, να τη χρησιμοποιούμε «συνειδητά».

  Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία συνεχώς κερδίζει έδαφος και αναλαμβάνει τα ηνία, όπως θα μπορούσε να πει κανείς, ο φιλόσοφος θεωρεί πως η μοναδική συμβολή του ανθρώπου είναι η συνείδηση και η δημιουργικότητα.

  Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητος, μάλιστα,
 «η γη θα ήταν πολύ καλύτερη χωρίς εμάς, ωστόσο είμαστε το μόνο είδος που φέρει συνείδηση και μπορεί να δημιουργήσει θεωρητικές ιδέες».

  Συγκεκριμένα για την τεχνητή νοημοσύνη μίλησε ο Νίκος Πέππας, γενικός διευθυντής της SAS Ελλάδος και Ανατολικής Ευρώπης, σχολιάζοντας ότι αποτελεί «καινοτομία, επειδή είναι τάση της σημερινής εποχής λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων».
  Για τον Σουηδό Ιντσετ, «η ευαισθησία είναι η γενέτειρα της δημιουργικότητας» και αυτή την αρχή οφείλουν να φέρουν οι ηγέτες και τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων.

 Θεωρεί πως η ανάδειξη των συναισθημάτων αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο, που οφείλουν να προσπεράσουν όσοι δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό κόσμο.
 Παρότι παραδέχεται πως είναι μία δύσκολη δοκιμασία, θεωρεί πως η ευαισθησία θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην επιχειρηματική πραγματικότητα.

  Ηγέτες της αλλαγής

  Μέσα από τα μάτια του φιλοσόφου του επιχειρείν, οι ηγέτες σήμερα προβαίνουν συνειδητά σε επανάσταση, ξυπνούν και για τον λόγο αυτό τους χαρακτήρισε ηγέτες της αλλαγής. Η συμβουλή του είναι η εξής: Δεν πρέπει να τους αφορούν η νίκη και η ήττα, αλλά ο στόχος είναι να παραμείνουν στο παιχνίδι όσο το δυνατόν περισσότερο.

  Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται έξυπνοι αλλά μαθαίνουν πώς να γίνονται έξυπνοι


Η νοημοσύνη είναι μία δεξιότητα που κερδίζεται στη ζωή.


  Οι αποκλίνουσες συμπεριφορές και περιπτώσεις έχουν την τάση να μεταφέρουν στο γενικό κοινό λανθασμένες ιδέες.
  Όταν ακούμε ιστορίες για ένα επτάχρονο παιδί που μπορεί να μιλήσει σε 14 διαφορετικές γλώσσες ή βλέπουμε ένα βίντεο ενός ανθρώπου με φωτογραφική μνήμη που επαναλαμβάνει το όνομα του κάθε ατόμου σε μια αίθουσα πενήντα ατόμων, μας πιάνει δέος.
  Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό; λέμε με το στόμα ανοιχτό.
  Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι τα υψηλά επίπεδα ευφυΐας είναι περισσότερο αποτέλεσμα της φύσης, παρά της ανατροφής. Όμως αυτό δεν ισχύει.
  Η αλήθεια είναι ότι είμαστε όλοι άγραφοι χάρτες όταν γεννιόμαστε. Φυσικά, κληρονομούμε ορισμένα γονίδια από τους γονείς μας, αλλά ουσιαστικά το μέλλον μας εξαρτάται από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μας και την εργασιακή μας ηθική. Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι στον κόσμο που δεν έχουν φτάσει πολύ ψηλά, μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν τη θέληση ή τη δυνατότητα να βελτιώσουν τα εγγενή τους ταλέντα και τη νοημοσύνη.
  Και, από την άλλη πλευρά του φάσματος, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είχαν όλα τα προβλήματα εναντίον τους και παρ’ όλα αυτά συνέχισαν και κατάφεραν να κάνουν σπουδαία πράγματα.
  Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται έξυπνοι. Οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να δουλεύουν με ό,τι τους δίνεται στη ζωή και ανάλογα με τη δουλειά και την προσπάθεια, γίνονται έξυπνοι.

  Πώς το πετυχαίνουν αυτό;
  1. Οι έξυπνοι άνθρωποι διαβάζουν (πολύ)
  Σίγουρα, είναι αποθαρρυντικό να συναντάς κάποιον που μπορεί να έχει αποθηκευμένα βιβλία στον εγκέφαλό του και να θυμάται κάθε πληροφορία. Όμως αυτό απέχει πολύ από το κοινό πρότυπο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ανάγνωση χρειάζεται να γίνει μια καλή συνήθεια.
  Η ανάγνωση είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται να ασκηθεί όπως και κάθε άλλη και δυστυχώς αυτό είναι κάτι που το ξεχνάμε. Αν έχετε προχωρήσει πάρα πολύ στη ζωή σας, χωρίς να έχετε τη συνήθεια να διαβάζετε βιβλία και να εξασκείτε το μυαλό σας, ενδεχομένως να βρείτε αυτή τη συνήθεια εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά όταν φτάνει η στιγμή να θυμηθείτε αυτό που έχετε διαβάσει.
  Οι έξυπνοι άνθρωποι φροντίζουν συχνά να εξασκούν τη δεξιότητα της ανάγνωσης. Και όπως και οτιδήποτε άλλο, με την εξάσκηση, γίνονται όλο και καλύτεροι με την πάροδο του χρόνου.
  2. Οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν δίπλα τους και άλλους έξυπνους ανθρώπους.                   
  Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται γύρω από άλλους ανθρώπους, παρόμοιους με εκείνους. Αυτό μπορεί να είναι τόσο καλό (όταν γίνεται σκοπίμως) όσο και κακό (όταν το αποτέλεσμα έχει αρνητικό αντίκτυπο).
  Αν θέλετε να γίνετε πιο έξυπνοι, πρέπει να περνάτε χρόνο με ανθρώπους πιο έξυπνους από εσάς. Αντιπροσωπευτικό απόφθεγμα είναι το εξής:

 Αν είσαι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στο δωμάτιο, τότε είσαι σε λάθος δωμάτιο.

  Όταν ξοδεύετε χρόνο με έξυπνους ανθρώπους, το κίνητρό τους, οι γνώσεις τους, η επίγνωσή τους, σας επηρεάζουν ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα να αυξάνετε τις προσδοκίες που έχετε για τον εαυτό σας. Ευρισκόμενοι γύρω από έξυπνους ανθρώπους, εξασκείτε τον εγκέφαλό σας με τρόπους που δεν μπορείτε αλλού. Προκαλεί να ρωτήσετε τον εαυτό σας:

 Μισό λεπτό, αν αυτοί ξέρουν όλα αυτά τα πράγματα, γιατί δεν μπορώ και εγώ;

  Ένα άλλο απόφθεγμα λέει:

 Είστε η αντανάκλαση των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάτε τον περισσότερο χρόνο.  3. Οι έξυπνοι άνθρωποι λατρεύουν να κάνουν λάθη.
  Οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν πώς καλλιεργείται η αληθινή νοημοσύνη, καταλαβαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχουν λάθη. Κάθε λάθος βήμα είναι μια ευκαιρία να μάθουν ένα μάθημα, να βελτιωθούν και να προχωρήσουν.
  Αυτό σημαίνει ότι, μέρος του να γίνετε έξυπνοι είναι να αλλάξετε τη νοοτροπία σας και αντί να φοβάστε τα λάθη σας, να κερδίσετε από αυτά. Γιατί;
  Επειδή τα λάθη σας θα σας δείξουν τι πρέπει να μάθετε στη συνέχεια, τι πρέπει να βελτιώσετε και να τελειοποιήσετε ώστε να φτάσετε στο επόμενο επίπεδο. Αυτή είναι όλη η διαδικασία ανάπτυξης. Οι έξυπνοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό και εμπιστεύονται πολύ αυτή τη διαδικασία.
  4. Οι έξυπνοι άνθρωποι βλέπουν την αξία σε όλους τους τύπους της γνώσης.
Οι ανόητοι άνθρωποι είναι αυτοί που λένε:

 Ω, αυτό δεν είναι σημαντικό για μένα, δεν χρειάζεται να το ξέρω αυτό.


 Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι εκείνοι που λένε: 

Αυτό είναι ενδιαφέρον, δεν το ξέρω. Πες μου περισσότερα.  Η γνώση, από μόνη της, είναι υποκειμενική. Είναι σχετική με τις επιδιώξεις σας, τους στόχους σας, τις φιλοδοξίες σας και τις τρέχουσες ασχολίες σας.
  Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια πράγματα αξίζει να τα γνωρίζετε ενώ κάποια άλλα όχι. Δεν υπάρχουν αρκετές ώρες για να γνωρίζετε τα πάντα, αλλά αν βρεθείτε σε μια συζήτηση για ένα άγνωστο θέμα, γιατί να αποκλείσετε να μάθετε περισσότερα;
  Οι έξυπνοι άνθρωποι καλωσορίζουν αυτές τις τυχαίες στιγμές μάθησης και τις βλέπουν ως ευκαιρίες να επεκτείνουν το ποιοι είναι και να μεγαλώσουν τη συνειδητοποίησή τους για τον κόσμο.

  5. Οι έξυπνοι άνθρωποι εργάζονται (πολύ, πολύ) σκληρά.

  Όποιος σκέφτεται ότι το να γίνεις έξυπνος είναι κάτι πολύ εύκολο, τότε δεν έχει κάνει ποτέ αυτή την επιλογή. Η μάθηση και η βελτίωση θα πρέπει να είναι διασκεδαστικές διαδικασίες και θα πρέπει να απολαμβάνετε αυτό με το οποίο καταπιάνεστε. Αλλά ταυτόχρονα, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι πάντα εύκολη.
  Η αλήθεια είναι ότι η εξάσκηση μίας δεξιότητας, απαιτεί σκληρή δουλειά και χρειάζεται προσπάθεια ώστε να τη μάθετε πραγματικά άριστα.
  Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν αποφεύγουν αυτό το είδος πειθαρχίας. Αυτό που κάνουν είναι να φτιάξουν τη ζωή τους και ένα χρονοδιάγραμμα που να ενθαρρύνει την πειθαρχία, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις ώστε να παραμείνουν σε μια σταθερή κατάσταση ανάπτυξης.
  Αυτό είναι γενικότερα το κλειδί της βελτίωσης και της νοημοσύνης και δεν συμβαίνει έτσι απλά.
Χρειάζεται σκληρή δουλειά.