Τι λέει ο τρόπος που καυγαδίζετε για την υγεία σας;

Έπειτα από έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, διαπιστώθηκε πως ο τρόπος που αντιδρά κάποιος κατά τη διάρκεια ενός καυγά με το σύντροφό του, δείχνει ορισμένα σημάδια για την κατάσταση της μελλοντικής του υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που έγινε σε 156 παντρεμένα ζευγάρια και άρχισε το 1989, έδειξε πως όσοι αντιδρούσαν με φωνές και θυμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στο μέλλον καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση και παρατεταμένους πόνους στο στήθος, ενώ όσοι δεν μιλούσαν καθόλου και κατέπνιγαν τα συναισθήματά τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων, οσφυαλγίας και δυσκαμψία σε αυχένα και αρθρώσεις.
«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης των συναισθημάτων με την σωματική υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Λίβενσον, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα συσχετίζονταν περισσότερο με τη μελλοντική υγεία των αντρών, οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τα συναισθήματά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αφορά και τις γυναίκες.