Αλήθειες που έπρεπε να ξέρει μια σημερινή σαραντάρα πριν δέκα χρόνια

Έφτασες πια τα σαράντα; Βλέπεις το μαγικό τεσσάρι να ετοιμάζεται να μπει μπροστά από την ηλικία σου και νιώθεις κάπως;
Λογικό είναι, μην ταράζεσαι. Τα σαράντα στη γυναίκα είναι κομβικό σημείο. Όχι τόσο για κρίση ταυτότητας όσο για στοχασμό κι απολογισμό. Πόσα έκανες από όσα ήθελες; Πέτυχες στη δουλειά σου; Έκανες οικογένεια και παιδιά; Είσαι ικανοποιημένη από όσα έχεις ή θα τα άλλαζες αν μπορούσες;
Στέκεσαι στο σταυροδρόμι της ωριμότητας και σκέφτεσαι πως έφτασες ως εδώ. Τι έκανες λάθος και τι σωστό; Τι θα άλλαζες αν μπορούσες; Τι θα έπρεπε να ξέρεις πριν δέκα χρόνια για να φτάσεις σήμερα, ώριμη σαραντάρα να θεωρείς τη ζωή σου όπως πρέπει;
Εμείς, σκεφτήκαμε πόσες αλήθειες θα ήθελε να ξέρει μια σαραντάρα όταν ακόμη είναι τριάντα. Αλήθειες που θα την έκαναν να ζήσει αλλιώς. Αν, λοιπόν, ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, δεν έχεις παρά να δώσεις λίγη προσοχή…
1. Να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου.
Η απόλυτη αποδοχή του εαυτού σου μπορεί να σε φυλάξει από πολλές λάθος αποφάσεις φια τη ζωή. Μόνο γνωρίζοντας το μέσα σου κι αποδεχόμενη όσα νιώθεις, σκέφτεσαι αλλά κυρίως είσαι, μπορείς να αγαπήσεις πραγματικά τον εαυτό σου. Με αυτό σαν αφετηρία, μπορείς κατόπιν να στήσεις υγιείς σχέσεις.
2. Να ταΐζεις την ψυχή σου.
Να φροντίζεις να έχεις γεμάτη την ψυχή σου με πράγματα που σε εμπνέουν. Διοχέτευσε εκεί το πάθος και τη χαρά της ζωής και βρες ότι σου ζεσταίνει κι απελευθερώνει την ψυχή.
3. Να έχεις ανθρώπους να σε στηρίζουν.
Μπορεί να πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις μόνη σου, αλλά είναι ψέμα. Όση εσωτερική δύναμη και πείσμα κι αν έχεις, όσο και να προσπαθείς, πάντα θα χρειάζεσαι ανθρώπους δίπλα σου για να σε στηρίζουν και να σου συμπαραστέκονται. Μην τους αποδιώχνεις. Δεν έχεις υπερδυνάμεις, να το θυμάσαι.
4. Να είσαι αυθεντική.
Η ζωή δεν έρχεται πάντα όπως τη θέλεις. Δε θα έχεις μόνο χαρούμενες στιγμές. Θα έρθει κι ο πόνος και η θλίψη. Μην το κρύβεις το ζόρι σου. Μη φοράς το χαμογελαστό προσωπείο σου για να μη δείξεις στους άλλους πόσο πονάς. Να είσαι ο εαυτός σου. Να είσαι αυθεντική και να μη ντρέπεσαι να δείξεις τα συναισθήματα σου.
5. Να ζεις για σένα.
Είναι καλό να προσπαθείς να κάνεις τους άλλους χαρούμενους, αλλά μήπως κάπου στην πορεία ξέχασες πως να κάνεις εσένα ευτυχισμένη; Η ζωή πρέπει να παίρνεις αποφάσεις που θα σε κάνουν εσένα πλήρη και χαρούμενη. Και μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, αλλά δεν είναι. Λέγεται απλά αυτοπροστασία!
6. Μη συμβιβάζεσαι τόσο πολύ.
Πολλές φορές αφήνεις τα θέλω σου σε δεύτερη μοίρα και συμβιβάζεσαι. Αλλά δεν κάνεις καλά. Δεν έχει νόημα να βρίσκεσαι σε μια σχέση που δε σε καλύπτει εξ αρχής μόνο και μόνο για να έχεις μία σχέση! Δε σου κάνει καλό κι αργά ή γρήγορα, όλες αυτές τις “εκπτώσεις” θα τις βρεις μπροστά σου.
7. Να ταξιδεύεις περισσότερο.
Ταξίδεψε τώρα που μπορείς. Όταν αργότερα θα έχεις σύζυγο, παιδιά, σκυλιά κι ένα σωρό υποχρεώσεις, τα ταξίδια σου θα είναι περιορισμένα ως κι ανύπαρκτα. Γι’αυτό όσο είσαι νέα κι ελεύθερη, ταξίδεψε όπου ποθεί η καρδιά σου. Κάνε οικονομία, βάλε προτεραιότητες και κανόνισε τουλάχιστον ένα μεγάλο ταξίδι κάθε χρόνο σε έναν προορισμό που πάντα θα ήθελες να εξερευνήσεις!
8. Να ανησυχείς λιγότερο.
Πάψε να είσαι μια μηχανή που παράγει συνέχεια άγχος. Σταμάτα να ανησυχείς για τα πάντα και να δηλητηριάζεις τη ζωή σου. Χαλάρωσε κι ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Αντιμετώπισε το με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Το στρες δε βοηθάει πουθενά.
9. Σταμάτα να συγκρίνεις.
Μπορεί οι ζωές των φίλων και των γνωστών σου να φαίνονται ειδυλλιακές μέσα από τις φωτογραφίες που αναρτούν στα social media. Μπράβο τους. Δεν ωφελεί να συγκρίνεις τη ζωή σου με τη δική τους. Δεν κερδίζεις τίποτα προσπαθώντας να μετρήσεις τι έχουν αυτοί και τι εσύ. Κι αν αυτοί έχουν περισσότερα, δεν έχει κανένα νόημα να βασανίζεσαι και να αναρωτιέσαι γιατί αυτοί τα κατάφεραν κι εσύ όχι. Ζήσε με ό,τι έχεις κι όσα δε σου αρέσουν άλλαξε τα. Κι όσα δεν έχεις αποκτήσει, διεκδίκησε τα!
10. Πάψε να έχεις μεγάλες προσδοκίες.
Μπορεί να νιώθεις πριγκίπισσα, αλλά δεν είσαι. Πάψε λοιπόν να περιμένεις τον πρίγκιπα του παραμυθιού και να συγκρίνεις τον κάθε άνθρωπο που θα βρεθεί μπροστά σου με τον κύριο Τέλειο που έχεις πλάσει με το μυαλό σου. Συνεχίζοντας αυτό το τροπάριο φλερτάρεις έντονα με πολλές αποτυχίες κι απογοητεύσεις… Γι’αυτό χαμήλωσε τις προσδοκίες του. Αυτό που θα σου έρθει στο δρόμο, ακόμη κι αν δε σου γεμίζει εξ’ αρχής το μάτι, μπορεί να σε εκπλήξει!
11. Να δουλεύεις για να ζεις κι όχι να ζεις για να δουλεύεις.
Είναι λογικό να θέλεις να φτιάξεις την καριέρα σου και να πετύχεις όσα ονειρεύτηκες. Αλλά πρόσεξε τις υπερβολές. Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή πέρα από την επαγγελματική καταξίωση που σου τρώει πολύ και σημαντικό χρόνο.
12. Κάνε αποταμίευση.
Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου επιφυλάσσει η αμέσως επόμενη στιγμή. Γι’αυτό φρόντισε να είσαι προετοιμασμένη για τα πάντα. Να είσαι συνετή με τα χρήματα και να κάνεις όσο μπορείς αποταμίευση. Πότέ δεν ξέρεις τι ανάγκη μπορεί να προκύψει και πόσο άμεση κι επιτακτική θα είναι. Γι’αυτό φρόντισε να είσαι εξασφαλισμένη!
13. Να δίνεις στους άλλους περισσότερα από όσα παίρνεις.
Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ανάγκη σου. Βρίσκονται σε λιγότερο προνομιούχα θέση από σένα και χρειάζονται το ενδιαφέρον και τη στήριξη σου. Μην περιμένεις ότι θα είναι δούναι και λαβείν η προσφορά σου. Να το κάνεις με όλη σου την καρδιά χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.
14. Να συγχωρείς τον εαυτό σου και τους άλλους.
Το να ζεις ένα σημαντικό μέρος της ζωής σου σκεπτόμενη όσα σου έκαναν οι άλλοι και κρατάς κακία, σε φθείρει. Να συγχωρείς, λοιπόν. Όχι τόσο γιατί θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι αυτοί που σε πλήγωσαν, αλλά γιατί μέσω της συγχώρεσης γίνεται εσύ καλύτερη…
15. Μη σπαταλάς το χρόνο σου με αρνητικούς ανθρώπους.
Πολλές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να γλιτώσεις από έναν αρνητικό άνθρωπο. Ιδίως όταν αυτός είναι μέλος της οικογένειας σου ή φίλος σου, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Όσο δύσκολο, όμως κι αν είναι, εσύ πρέπει να κρατάς αποστάσεις. Η αρνητικότητα δε σε ωφελεί, γι’αυτό βάλε τα όρια σου. Είναι απαραίτητο!
16. Επιβάλλεται να λες και κανένα όχι.
Μπορεί να μη θέλεις να δυσαρεστήσεις κανένα. Με την επιθυμία σου, όμως, αυτή, καταλήγεις να δυσαρεστείς τον εαυτό σου. Και μπορεί να προσπαθείς να μην είσαι εγωίστρια, αλλά τα πάντα έχουν τα όρια τους. Μάθε, λοιπόν, να λες και κανένα όχι. Δεν είναι κακό. Αντίθετα, επιβάλλεται ως μέσο αυτοπροστασίας!
17. Να σκέφτεσαι δυο φορές πριν δεχτείς μια πρόταση γάμου.
Μπορεί να ονειρεύεσαι να κάνεις οικογένεια. Μπορεί ο σύντροφος σου να αποφάσισε να σου κάνει την πολυπόθητη πρόταση. Εσύ, όμως, πρέπει να δεχτείς; Είσαι σίγουρη τόσο για τα αισθήματα σου, όσο και γι’αυτόν; Μήπως υπάρχουν προβλήματα στη σχέση σας που εθελοτυφλείς να τα παραδεχτείς; Ο γάμος δε λύνει θέματα. Αντίθετα, δημιουργεί περισσότερα όταν οι σχέσεις δεν είναι σωστά θεμελιωμένες. Γι’αυτό, όσο ρομαντική κι αν είσαι κι όσο κι αν σε συγκίνησε η πρόταση γάμου, σκέψου τη πολύ πριν απαντήσεις.
18. Σταμάτα κι απόλαυσε τα μικρά πράγματα.
Η ζωή τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κι εσύ τρέχεις ξωπίσω της να την προλάβεις. Σταμάτα! Κανείς δεν πρόκειται να σου αναπληρώσει τα χρόνια που έχασες κρυμμένη πίσω από μια οθόνη υπολογιστή ή με ατελείωτες ώρες δουλειάς. Πρέπει να χαίρεσαι τα μικρά πράγματα στη ζωή: Ένα γλυκό του κουταλιού με παγωμένο νερό σε μια βεράντα με φίλους, ένα ηλιοβασίλεμμα, ένα όμορφο λουλούδι σε έναν κήπο. Να την αγαπάς την ομορφιά της ζωής και να την κυνηγάς…
19. Σκέψου και λίγο τον εαυτό σου.
Καλο είναι να ανησυχείς για τους άλλους αλλά πρέπει να νοιαστείς λιγάκι και για σένα. Προσπαθείς πολύ να τους έχεις όλους ικανοποιημένους κι εσύ καταλήγεις τελευταία και καταιδρωμένη. Άλλαξε το και φρόντισε τον εαυτό σου. Κανείς δε θα βρεθεί να το κάνει αυτό καλύτερα από σένα.
20. Αγκάλιασε την αλλαγή.
Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές. Αυτή είναι η ομορφιά και η μαγεία της. Το θέμα είναι εσύ πως τις αντιμετωπίζεις. Πως καταφέρνεις να δεχτείς το κάθε διαφορετικό που σου εμφανίζεται στο δρόμο σου; Μην απορρίπτεις τις αλλαγές, αλλά μην τις δέχεσαι και τελείως αδιαμαρτύρητα. Σκέψου κι αποφάσισε όσα πρέπει με μόνο κριτήριο το καλό σου.

via