Ο σεβασμός κερδίζεται

Αναρωτιέστε πού πήγε ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων και γιατί δε σας σέβονται οι γύρω σας; Έρχεστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που σας προσβάλλουν ή που σας συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που μόνο σεβασμό δεν εμπνέει; Αισθάνεστε την ανάγκη να λάβετε την πρέπουσα συμπεριφορά από τους γύρω σας, πράγμα που θεωρείτε πως σας λείπει;
Ο σεβασμός είναι πάνω από όλα προσωπική υπόθεση
Εάν επιθυμείτε να σας σέβονται οι άλλοι, πρέπει πρώτα από όλα να σέβεστε εσείς τον εαυτό σας. Όταν εσείς συμπεριφέρεστε σαν να μην αξίζετε το καλύτερο, τότε και οι άλλοι είναι φυσικό να εκμεταλλευτούν την άδεια που τους δίνετε να μη σας φερθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή με σεβασμό. Όπως και όταν θέλουμε να μας θεωρούν οι άλλοι γεμάτους αυτοπεποίθηση, πρέπει να είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση, έτσι και όταν θέλουμε οι άλλοι να μας σέβονται, πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας πρωτίστως.
Πώς σέβομαι τον εαυτό μου;
Εάν θέλετε να μάθετε να σέβεστε τον εαυτό σας, τότε ξεκινήστε με τα βασικά βήματα, όπως αυτά αναφέρονται παρακάτω:
Υπερασπιστείτε αυτό που είστε: μην παραδίνετε εύκολα τα όπλα για να ευχαριστήσετε τους άλλους και για να ταιριάξετε στα δικά τους πρότυπα. Υπερασπιστείτε τις επιλογές σας και τις προσωπικές σας αξίες και αποδείξτε πως ξέρετε τί κάνετε και ποιος είστε. Ένας άνθρωπος που αλλάζει τους στόχους, τις προτιμήσεις του και τη συμπεριφορά του τακτικά, ώστε να ταιριάζει με αυτή των γύρω του, δείχνει πως είναι «όπου φυσάει ο άνεμος» και πως δε σέβεται τις βασικές του αρχές στη ζωή.


-Επιδείξτε ακεραιότητα: μην καταπατάτε τις προσωπικές σας αξίες, να είστε ακέραιοι. Οι αξίες σας διαμορφώνουν το χαρακτήρα σας. Είναι φυσικό να αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και με διαφορετικές εμπειρίες σας, αλλά σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να καταπατώνται.
-Κρατήστε τις υποσχέσεις σας, δείξτε εμπιστοσύνη και εχεμύθεια, φερθείτε με ειλικρίνεια και αποφύγετε την κριτική ενάντια στους άλλους.
-Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας για ό,τι έχετε και για ό,τι έχετε επιτύχει και μη ζητάτε την αποδοχή των άλλων με το να παρουσιάζετε τα βάσανά σας.
Πώς σέβομαι τους άλλους και πώς οι άλλοι με σέβονται;
o_sevasmos_kerdizetaiΜην κρίνετε τους άλλους: η ανατροφοδότηση και η προσωπική σας γνώμη είναι θεμιτές όταν οι άλλοι τις ζητούν από εσάς. Η κριτική, όμως, είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Είναι θεμιτό να νοιάζεστε για τους άλλους, αλλά όχι να τους επιβάλλετε την άποψή σας ή να μπλοκάρετε οτιδήποτε κάνουν επειδή δεν αρέσει σε εσάς. Οι άλλοι δε θα σεβαστούν κάποιον που δε σέβεται τις προσωπικές τους επιλογές.
-Φερθείτε με αξιοπρέπεια και ευγένεια ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποιος σας προσβάλλει ή δε σας σέβεται. Έτσι συνεχίζετε να σέβεστε τον εαυτό σας και το συνομιλητή σας, που ίσως παραφέρθηκε για μια στιγμή.
-Κρατήστε γύρω σας ανθρώπους που σας ταιριάζουν, που τους αναγνωρίζετε καλές αξίες. Να είστε ειλικρινείς με τις επιλογές των ανθρώπων που αποτελούν τον κύκλο σας όταν θέλετε να μάθετε πώς να σέβεστε τους άλλους. Θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε να σέβεστε κάποιον για τον οποίο δεν τρέφετε καμία εκτίμηση.
Θέστε όριαπ στους άλλους. Δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο με όλους και ούτε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Φροντίστε να δείχνετε στους άλλους μέχρι πού μπορούν να φθάσουν με εσάς.Ο σεβασμός είναι αμοιβαία υπόθεση. Αφού μάθετε πώς να σέβεστε τον εαυτό σας, θα κάνετε το ίδιο και με τους άλλους.