9 τρόποι για να γίνεις πιο αισιόδοξος

Οπτιμιστής: Το άτομο που ταξιδεύει δίχως εφόδια από το πουθενά στην ευτυχία. – Mark Twain

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι από τη φύση, αλλά η αισιοδοξία δεν είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό. Είναι μια επιλογή της οποίας εμείς έχουμε τον έλεγχο. Κάθε πρωί, έχουνε την επιλογή είτε να ξυπνήσουμε μουτρωμένοι ή να ξυπνήσουμε με μια θετική προοπτική. Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε μακροπρόθεσμη βάση, οι αισιόδοξοι άνθρωποι χειρίζονται το άγχος καλύτερα, αρρωσταίνουν λιγότερο και είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι από ότι οι απαισιόδοξοι.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε όλοι να αναπτύξουμε ικανότητες για να βελτιώσουμε την αισιοδοξία μας. Ορίστε εννέα ιδέες για να ξεκινήσεις:

1. Βρες την ευκαιρία στην κάθε δυσκολία.

«Οπτιμιστής» είναι μια λέξη που αναφέρεται σε ένα άτομο που εστιάζει στα θετικά. Για παράδειγμα, αν ένας οπτιμιστής έχανε το αριστερό του χέρι σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μπορεί να έλεγε με μια ελπιδοφόρα φωνή «Είμαι ζωντανός. Δεν έχω πια το αριστερό μου χέρι, αλλά έχω το δεξί μου και εξακολουθώ να ζω».

Η αισιοδοξία δεν σημαίνει να αγνοείς εντελώς το πρόβλημα. Σημαίνει να κατανοείς ότι οι αποτυχίες είναι αναπόφευκτες, συχνά προσωρινές, και ότι έχεις τις δεξιότητες και τις ικανότητες να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που σου εμφανίζονται. Αυτό που έχεις να αντιμετωπίσεις μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνεις αισιόδοξος και θετικός για ένα καλύτερο μέλλον. Η αισιοδοξία θα εμπνεύσει μια αίσθηση ελπίδας και την εμπιστοσύνη που απαιτείται για να επωφεληθείς πλήρως από τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Θυμήσου, τα πιο όμορφα ουράνια τόξα έρχονται από τις ηλιαχτίδες μετά από μια πολύ σκοτεινή ηλιαχτίδα.

2. Περιέβαλλε τον εαυτό σου με θετικούς ανθρώπους.

Αν βρίσκεσαι γύρω από ζοφερούς ανθρώπους, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι δεν θα χαμογελάς. Κάνε αποστολή σου το να αποφύγεις την αρνητικότητα. Περιέβαλλε τον εαυτό σου με υποστηρικτικούς φίλους που έχουν θετικές προοπτικές. Όπως λένε, αν θέλεις να πετάξεις σαν αετός, θα πρέπει να σταματήσεις να πετάς με πάπιες.

Η αισιοδοξία είναι μια μαθημένη συνήθεια και είναι θετικά μεταδοτική. Περιέβαλλε τον εαυτό σου με άτομα που μπορούν να σε «μολύνουν» με θετικότητα. Με τη σειρά σου μετέδωσε την καλή σου διάθεση σε ένα φίλο ή ξένο με λόγια και πράξεις – άσε κάποιον να παρκάρει στο χώρο στάθμευσης, άφησε το άτομο με μόνο λίγα πράγματα να πάρει τη θέση σου στην ουρά του σούπερ μάρκετ. Η απλή πράξη του να κάνεις κάτι καλό για άλλους είναι στην πραγματικότητα καλό και για εσένα.

3.  Δώσε αγάπη, λάβε αγάπη και επένδυσε στην αγάπη.

ΑΓΑΠΗ: είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο σύμπαν. Είναι ένας θησαυρός για τον οποίο ο άνθρωποι θα έδιναν τα πάντα, αλλά δεν κοστίζει τίποτα να τη δώσεις και να την πάρεις. Υπάρχει ατελείωτο απόθεμα και μπορεί να παραταθεί με την οικογένεια, τους φίλους και αγνώστους ανά πάσα στιγμή. Αυξάνει την θετικότητα και λειτουργεί σαν ασπίδα ενάντια στην αρνητικότητα. Συγχωρεί, επουλώνει, ενθαρρύνει και εμπνέει.

Δώσε αγάπη, λάβε αγάπη και επένδυσε στην αγάπη κάθε μέρα. Επειδή όταν επενδύεις στην αγάπη, επενδύεις στην ζωή.

4.  Να είσαι ρεαλιστής και να περιμένεις τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Μια δόση ρεαλισμού κρατά τα πράγματα σε μια προοπτική και βοηθά στην πρόληψη πραγμάτων από το να διογκωθούν. Απλά επειδή είσαι αισιόδοξος, δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να έχεις κακές μέρες. Θα έχεις – αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ζωή δεν είναι πάντα ουράνια τόξα και πεταλούδες.

Προσπαθώντας να είσαι 100% θετικός όλη την ώρα είναι σαν να θέλεις να είσαι ένας ωκεανός όπου τα κύματα μόνο σηκώνονται και ποτέ δεν πέφτουν. Ωστόσο, όταν αναγνωρίζουμε ότι το σήκωμα και το πέσιμο των κυμάτων είναι μέρος του ίδιου ωκεανού, είμαστε σε θέση συμβιβαστούμε με τον τρόπο που είναι τα πράγματα.

Κατακλείδα: Προετοιμάσου για το χειρότερο, αλλά ήλπιζε για το καλύτερο – το πρώτο σε κάνει λογικό και το δεύτερο σε κάνει αισιόδοξο.

5.  Ενέπνευσε τον εαυτό σου με ένα χαμόγελο και θετικές υπενθυμίσεις.

Αν περιμένεις τα χειρότερα, τα χειρότερα θα συμβούν. Αν αφήνεις τα πράγματα να σε ενοχλούν, θα το κάνουν. Αλλά, αν χαμογελάς, θα νιώθεις καλύτερα. Έρευνες έχουν δείξει ότι βάζοντας ένα χαμόγελο στο πρόσωπο σου μπορεί να ενεργοποιήσει ένα μέρος του εγκεφάλου σου που σε κάνει πραγματικά να νιώθεις χαρούμενος και πιο αισιόδοξος για το παρόν και το μέλλον.

Επίσης, τροφοδότησε την αισιοδοξία σου με θετικές υπενθυμίσεις. Γράψε σύντομες δηλώσεις που εμπνέουν αισιοδοξία. Τοποθέτησε τες σε μέρη που θα τις βλέπεις κάθε μέρα, όπως ο καθρέφτης του μπάνιου, μέσα στο συρτάρι του γραφείου σου και στην οθόνη του

«Τα πάντα είναι δυνατά

«Ζήσε μια θετική ζωή.»

«Το μόνο πράγμα που μπορώ να ελέγξω είναι η στάση μου απέναντι στη ζωή.»

«Πάντα έχω επιλογή

«Ακόμα και το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινά με ένα βήμα.»

«Θα κοιτάω στην θετική πλευρά του κάθε πράγματος και θα κάνω την αισιοδοξία μου να λάμψει

6. Ασχολήσου με τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις.

Η απαισιοδοξία είναι ανέφικτη, επειδή σε αναγκάζει να περάσεις χρόνο βυθιζόμενος σε αρνητικά πράγματα που δεν έχουν συμβεί ακόμα, ενώ ταυτόχρονα σε εμποδίζει από το να κάνεις πράγματα τώρα. Η απαισιοδοξία τρέφει την αναποφασιστικότητα. Είναι χάσιμο χρόνου και ο χρόνος είναι ένας περιορισμένος πόρος που δεν μπορείς να τον θεωρείς δεδομένο.  Κάθε λεπτό που ξοδεύεις ανησυχώντας δεν εγγυάται τίποτα άλλο παρά λιγότερο χρόνο για να απολαύσεις αυτά που η ζωή έχει να προσφέρει.

Η λύση; Αναγνώρισε τα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις και μην γίνεσαι θύμα. Σταμάτα να σκέφτεσαι το τι πρόκειται να σου συμβεί και ξεκίνα να σκέφτεσαι για το τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τα πράγματα. Να ξέρεις ότι σχεδόν πάντα έχεις μια επιλογή. Είναι η δουλειά σου άθλια; Βρες μια νέα. Δεν είσαι ακόμα έτοιμος γιατί χρωστάς λεφτά; Τότε γιόρτασε αυτούς τους λόγους και θυμήσου ότι επέλεξες να μείνεις.

7. Μέτρα τις ευλογίες σου.

Υπάρχει τόσο καλό, τόση ομορφιά, τόση αγάπη στη ζωή σου. Έχεις τόσα πολλά αυτή τη στιγμή για να είσαι ευγνώμων, απλά χρειάζεται να κάνεις μια παύση και να τα εκτιμήσεις. Κάνε το. Αυτό θα σε βοηθήσει να υιοθετήσεις μια καλύτερη στάση και να διώξεις τον αρνητισμό.

Ξεκίνα ένα ταξίδι στην ευδιαθεσία. Αγόρασε ένα τετράδιο και γέμισε το με πράγματα που σε κάνουν να χαμογελάς, όπως μια φωτογραφία του κατοικίδιου σου ή ένα κομπλιμέντο από ένα φίλο/η. Χρησιμοποίησε το για να παρακολουθείς τα κατορθώματα σου και να γιορτάζεις τις νίκες σου. Βάζε μόνο θετικά πράγματα στο ημερολόγιο σου και άνοιγε το κάθε φορά που νιώθεις πεσμένος.

8. Εκτίμησε το γεγονός ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι μόνιμο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι αποδίδουν τους λόγους για την επιτυχία και την αποτυχία με διαφορετικό τρόπο. Οι απαισιόδοξοι έχουν την τάση να αποδίδουν τα αρνητικά γεγονότα σε μόνιμους, προσωπικούς και διάχυτους παράγοντες. Οι αισιόδοξοι τείνουν να αποδίδουν τα αρνητικά γεγονότα σε μη-προσωπικούς, μη-μόνιμους και μη-διάχυτους παράγοντες. «Μόνιμοι» είναι οι παράγοντες που θα είναι μαζί σου όλη σου τη ζωή. «Προσωπικοί» είναι οι παράγοντες που έχουν σχέση με εμάς ως άτομα. Και «Διάχυτοι» είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα μας σε άλλα μέρη της ζωής μας.

Συμπέρασμα: Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Όσο καλή ή κακή να είναι μια κατάσταση τώρα, αυτό θα αλλάξει.

9. Επικεντρώσου στο παρόν.

Οι άνθρωποι συχνά βασανίζουν τον εαυτό τους με το παρελθόν και το μέλλον. Αλλά η ζωή συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Δεν μπορείς να μάθεις ή να θυμηθείς κάτι που συμβαίνει τώρα αν το μυαλό σου έχει κολλήσει σε μια άλλη εποχή.

Χρειάζονται περίπου οκτώ δευτερόλεπτα έντονης εστίασης για να επεξεργαστείς ένα νέο κομμάτι πληροφορίας στη μακροπρόθεσμη μνήμη σου. Για αυτό μην αφήνεις τη ζωή και το μυαλό σου να γλιστρήσουν μακριά. Αντί να κατοικείς στο παρελθόν ή να ανησυχείς για το μέλλον, εξασκήσου στο να ζεις την παρούσα στιγμή. Θυμήσου, το τώρα είναι η μόνη εγγυημένη στιγμή για εσένα.

via

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s