30 γνωρίσματα που έχουν κοινά οι χαρούμενοι άνθρωποι

Τα βιβλία για την ευτυχία είναι αμέτρητα. Και όχι, δεν σημαίνει ότι διαβάζοντας αυτά τα βιβλία χάνεις τον χρόνο σου. Έχω ανακαλύψει μερικά καταπληκτικά ψήγματα σοφίας στα βιβλία που έχω διαβάσει, που βοήθησαν τον εαυτό μου να γίνει καλύτερος από πολλές απόψεις. Τρία από τα αγαπημένα μου βιβλία για την ευτυχία είναι:

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, όπως και όλες οι συμβουλές για την αυτό-βελτίωση, τα βιβλία για την ευτυχία επαναλαμβάνουν την ίδια συμβουλή ξανά και ξανά με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, σήμερα σκέφτηκα να εξαλείψω αυτές τις επαναλήψεις και να σας δώσω τα 30 χαρακτηριστικά που έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κοινά, σύμφωνα με κάθε βιβλίο που έχω διαβάσει για την ευτυχία.

1. Είναι άνθρωποι που βλέπουν «το ποτήρι μισογεμάτο» – ενώ εξακολουθούν να είναι πρακτικοί και προσγειωμένοι στο έδαφος. Έχουν την ικανότητα να βλέπουν το καλό σε κάθε περίπτωση.

2. Καταλαβαίνουν ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή και συνειδητά και μεθοδικά δημιουργούν τη δική τους ευτυχία, ενώ οι άλλοι ελπίζουν να τους βρει η ευτυχία.

3. Είναι φιλόδοξοι. Δεν πιστεύουν ή περιμένουν την μοίρα, το πεπρωμένο, την ευκαιρία ή την τύχη να καθορίσει ή να διαμορφώσει το μέλλον τους. Παίρνουν τον έλεγχο και επιλέγουν να ζήσουν την καλύτερη ζωή τους αντί να αναλώνονται σε έναν αυτόματο πιλότο.

4. Ξέρουν με σαφήνεια και βεβαιότητα το τι θέλουν και τι όχι για τη ζωή τους. Βλέπουν και σχεδιάζουν την καλύτερη πραγματικότητα τους ενώ οι άλλοι είναι απλώς θεατές στη ζωή. Έχουν εντοπίσει τις βασικές αξίες τους – τι είναι σημαντικό για αυτούς – και κάνουν το καλύτερο για να ζήσουν μια ζωή που αντικατοπτρίζει αυτές τις αξίες.

5. Κάνουν τις σωστές ερωτήσεις – αυτές που θα τους κάνουν ευτυχισμένους, δημιουργικούς, με θετική νοοτροπία και συναισθηματική κατάσταση.

6. Σπάνια παραπονιούνται επειδή γνωρίζουν ότι είναι μια σπατάλη ενέργειας. Το μόνο που κάνουν τα παράπονα είναι να βάζουν αυτόν που τα κάνει σε μια αρνητική κατάσταση του νου.

7. Δεν χρονοτριβούν και δεν ξοδεύουν τη ζωή τους περιμένοντας την «κατάλληλη στιγμή». Είναι απασχολημένοι, παραγωγικοί και δυναμικοί με τους στόχους τους. Ενώ οι περισσότεροι είναι ξαπλωμένοι στον καναπέ, υπέρ-σχεδιάζοντας, υπέρ-αναλύοντας και γενικά κάνοντας κύκλους, αυτοί βρίσκονται εκεί έξω κάνοντας βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

8. Είναι φοβισμένοι, όπως όλοι οι άλλοι, αλλά δεν ελέγχονται ή περιορίζονται από τους φόβους τους – τους αντιμετωπίζουν και τους ξεπερνάνε με την πάροδο του χρόνου.

9. Δεν κατηγορούν τους άλλους. Παίρνουν την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειες και τα αποτελέσματα τους ή την έλλειψη αυτών.

10. Αν και δεν είναι κατ’ ανάγκη πιο ταλαντούχοι από την πλειοψηφία, πάντα βρίσκουν τρόπους να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες τους. Παίρνουν περισσότερα από τον εαυτό τους αναπτύσσοντας τα ταλέντα και τα πάθη τους. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν αυτά στα οποία είναι πιο αποτελεσματικοί, κάτι που οδηγεί σε μια μακροχρόνια προσωπική επιτυχία και ευτυχία.

11. Αποφεύγουν τους τοξικούς ανθρώπους και περνούν τον χρόνο τους με θετικούς, ομοϊδεάτες ανθρώπους. Κατανοούν την σημασία του να είσαι μέλος μιας ομάδας και μέρος υγιών σχέσεων.

12. Παίρνουν υπολογισμένα ρίσκα που τους βοηθάνε να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να αναπτυχθούν – οικονομικά, συναισθηματικά, επαγγελματικά, κλπ.

13. Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις γρήγορα και αποτελεσματικά, δεν βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο. Αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις τους και τις χρησιμοποιούν ως τρόπο για προσωπική ανάπτυξη.

14. Επικεντρώνονται στις λύσεις. Μαθαίνουν ένα μάθημα και προχωράνε σε μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα, ενώ άλλοι εξακολουθούν να είναι κολλημένοι με το πρόβλημα.

15. Ενώ πολλοί άνθρωποι είναι αντιδραστικοί, αυτοί είναι προληπτικοί. Παίρνουν μέτρα για την επίτευξη των στόχων τους και των πραγμάτων που τους κάνουν ευτυχισμένους.

16. Είναι δια βίου μαθητές. Συνεχώς ασχολούνται με τις γνώσεις τους, είτε επίσημα (ακαδημαϊκά), ανεπίσημα (βλέποντας, ακούγοντας, ρωτώντας, διαβάζοντας) ή βιωματικά (κάνοντας, προσπαθώντας). Και η γνώσεις τους βοηθάνε να ανακαλύψουν νέους ορίζοντες προς την ευτυχία και την επιτυχία.

17. Είναι ταπεινοί και χαίρονται να παραδεχτούν τα λάθη τους και να απολογηθούν όταν πρέπει. Είναι σίγουροι για τις ικανότητες τους, αλλά όχι αλαζόνες. Κρατάνε ανοικτό μυαλό και χαίρονται να μαθαίνουν από τους άλλους.

18. Είναι πιο αποτελεσματικοί από ότι οι περισσότεροι στην διαχείριση των συναισθημάτων τους. Αισθάνονται όπως όλοι μας, αλλά δεν είναι σκλάβοι των συναισθημάτων τους.

19. Ενώ πολλοί άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από τις απολαύσεις τις ζωής και αποφεύγουν τον πόνο και την δυσφορία  με κάθε κόστος, οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι κατανοούν την αξία και τα οφέλη του να βγαίνεις νικητής μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις που οι άλλοι συνήθως αποφεύγουν.

20. Θυσιάζουν την βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση για μια μακροχρόνια ευτυχία. Ενδιαφέρονται περισσότερο για κάτι που είναι αποτελεσματικό αντί για κάτι που είναι εύκολο. Ενώ όλοι οι άλλοι ψάχνουν για τον πιο γρήγορο δρόμο, εκείνοι ψάχνουν για την πορεία δράσης που θα παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

21. Είναι πολυδιάστατοι και δημιουργούν ισορροπία στη ζωή τους μέσα από σωστή διαχείριση του χρόνου που αφιερώνουν στην οικογένεια, τους φίλους, την εργασία, τα χόμπι, κτλ. Επειδή συνειδητοποιούν ότι το πάρα πολύ ή όχι αρκετό από κάτι από αυτά, δημιουργεί άγχος και δυστυχία. Συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνο σωματικά και ψυχολογικά όντα, αλλά συναισθηματικά και πνευματικά πλάσματα επίσης. Συνειδητά εργάζονται στο να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι σε όλα τα επίπεδα.

22. Είναι ευπροσάρμοστοι και αγκαλιάζουν τις αλλαγές. Ενώ η πλειοψηφία είναι πλάσματα της συνήθειας και της άνεσης, αυτοί νιώθουν εντάξει με το να αγκαλιάσουν το νέο και το άγνωστο. Είναι δυνατοί και χαίρονται να ακολουθήσουν έναν άγνωστο δρόμο.

23. Δεν ασχολούνται με τι τι θέλουν οι άλλοι για αυτούς, δεδομένου ότι γνωρίζουν τι είναι σωστό για τον εαυτό τους. Είναι χαρούμενοι να κολυμπάνε ενάντια στα ρεύματα, να κάνουν ότι οι περισσότεροι δεν κάνουν. Δεν τους αρέσει να ευχαριστούν όλους τους άλλους και δεν χρειάζονται συνεχή έγκριση.

24. Είναι ασφαλείς. Δεν αντλούν την αίσθηση της αυτό-αξίας από αυτά που κατέχουν, το ποιους γνωρίζουν, το που ζουν ή το πώς μοιάζουν. Η αυτό-αξία τους είναι μια αντανάκλαση του ποιοι είναι και πως επιλέγουν να ζουν.

25. Είναι γενναιόδωροι, ευγενικοί και χαίρονται να βοηθάνε τους άλλους να είναι επίσης ευτυχισμένοι. Χαίρονται να κάνουν τους άλλους να αισθάνονται καλά αντί να αναζητούν την προσωπική τους δόξα – μοιράζονται την καλοσύνη σε κάθε ευκαιρία.

26. Διατηρούν τους εαυτούς τους σε φόρμα, όχι για να εντυπωσιάσουν τους άλλους, αλλά επειδή κατανοούν τη σχέση που έχει το να είσαι καλά φυσικά με την ευτυχία και τη μακροζωία. Το σώμα τους δεν είναι το ποιοι είναι, είναι το που κατοικούν.

27. Δεν επενδύουν χρόνο ή συναισθηματική ενέργεια σε πράγματα που δεν έχουν κανένα έλεγχο. Επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο σε πράγματα που μπορούν να ελέγξουν.

28. Η καριέρα τους δεν είναι η ταυτότητα τους, είναι η δουλειά τους. Δεν είναι το ποιοι είναι, είναι το τι κάνουν. Και με την πάροδο του χρόνου, ευθυγραμμίζουν τελικά την σταδιοδρομία τους με τις αξίες τους – αλλάζουν θέσης, εργοδότες και επαγγελματική σταδιοδρομία , ανάλογα με τις ανάγκες τους.

29. Έχουν έναν διακόπτη κλεισίματος. Ξέρουν πώς να χαλαρώσουν, να αφεθούν και να χαρούν αυτό που έχουν στη ζωή τους αυτή τη στιγμή.

30. Κάνουν πράξη αυτά που πιστεύουν. Δεν μιλάνε μόνο θεωρητικά, ζουν την πραγματικότητα. Κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους – για χάρη μιας μακροπρόθεσμης ευτυχίας και επιτυχίας.

Εν κατακλείδι: Μπορείς να είσαι χαρούμενος – μπορείς να επιλέξεις την ευτυχία. Και δεν χρειάζεται καν να αναπτύξεις και τα 30 από αυτά τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ξεκίνα με κάποιο από αυτά που ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις. Ασχολήσου μόνο με αυτό μέχρι να το καταφέρεις και στη συνέχεια προχώρησε στο επόμενο. Σταδιακά, θα ανακαλύψεις τον εαυτό σου να γίνεται μια καλύτερη έκδοση του εαυτού ΣΟΥ – και αυτό από μόνο του είναι κάτι για το οποίο αξίζει να χαμογελάς.

via

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s