10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα

 Τα… ταξίδια κάποτε δεν γίνονταν με αεροπλάνα και τρένα, αλλά με ορισμένες χημικές ή φυσικές ουσίες απολύτως νόμιμες. Μέχρι ο ιατρικός κόσμος να κατανοήσει τις παρενέργειες των ναρκωτικών που εμφανίζονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περνούσε μία… χαρμόσυνη περίοδος.

Οι απαγορεύσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ωστόσο προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως στη λίστα με τα πιο διάσημα ναρκωτικά που έχουν απαγορευτεί με τον καιρό περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο σκληρά, τα οποία αρχικά κυκλοφορούσαν νόμιμα. Ηρωίνη, κοκαΐνη, LSD και ecstasy χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και ως φάρμακα ενάντια σε ορισμένες παθήσεις, μέχρι να γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τη λίστα με τα κορυφαία ναρκωτικά που κάποτε κυκλοφορούσαν ελεύθερα…


 

10. Όπιο

10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα  | dailyarticle.gr

Ένας τύπος αποξηραμένου χυμού από την παπαρούνα ήταν πολύ δημοφιλής στον 19ο αιώνα. Το όπιο θεωρούταν καλό φαρμακευτικό προϊόν για την θεραπεία των κραμπών κατά τη γυναικεία περίοδο και για τον πονόδοντο των… μωρών! Το 1875 και το 1907 το όπιο απαγορεύθηκε σε Σαν Φρανσίσκο και Καλιφόρνια αντιστοίχως και το 1914 με τον νόμο του Francis Burton Harrison απαγορεύθηκε πλήρως.


 

9. Κάνναβη

10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα  | dailyarticle.gr

Το ψυχοενεργό ναρκωτικό προέρχεται από την κάνναβη και η χρήση του επιτρεπόταν στην Αμερική μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1919, όμως, ο νόμος της Βιρτζίνια απαιτούσε από τους αγρότες το φυτό να καλλιεργείται στις φυτείες τους και κάθε ανυπακοή σήμαινε καταπάτηση του νόμου. Τη δεκαετία του ’50 σχηματίστηκαν οι πρώτες ποινές για τους κατόχους μαριχουάνας με την δικαιολογία πως ήταν το πρώτο βήμα για τα σκληρά ναρκωτικά.


 

8. Μεθαμφεταμίνη

10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα  | dailyarticle.gr

Το 1893 ένας Ιάπωνας χημικός δημιούργησε αυτό το παρασκεύασμα, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1944. Σύμφωνα με την επιτροπή, μπορούσε να θεραπεύσει αρκετές παθήσεις, μεταξύ των οποίων η ναρκοληψία, ο αλκοολισμός, η ήπια κατάθλιψη, ακόμα και οι εποχιακές αλλεργίες. Το 1970 πέρασε μία νέα νομοθεσία ελέγχου των ουσιών, η οποία απαγόρευε τη χρήση μεθαμφεταμίνης.


 

7. Peyote

10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα  | dailyarticle.gr

Ο κάκτος Peyote αποτελεί πηγή ενός παραισθησιογόνου χημικού που ονομάζεται μεσκαλίνη. Παρότι η ουσία χρησιμοποιούταν από τους ιθαγενείς της Αμερικής στις θρησκευτικές τελετές τους, κρίθηκε παράνομο σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ το ’20 και το ’30. Το 1970 η μεσκαλίνη απαγορεύθηκε σε όλη τη χώρα με τη νομοθεσία περί ελέγχου ουσιών που ψηφίστηκε στο κογκρέσο.


 

6. Κοκαΐνη

10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα  | dailyarticle.gr

Προέρχεται από το φυτό κόκα και συνταγογραφείται (σε ειδική μορφή) από γιατρούς για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του εθισμού στη μορφίνη. Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του βήχα και του πόνου και υπήρξε μέρος της πρώτης μυστικής συνταγής της Coca-Cola, με συνέπεια να προκαλεί εθισμό στο εν λόγω αναψυκτικό και να το κάνει διάσημο στα πέρατα του κόσμου. Το 1914 απαγορεύθηκε από τον νόμο Harrison και από το 1970 υπάγεται στη σχετική νομοθεσία περί ελεγχόμενης χρήσης.


 

5. LSD

10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα  | dailyarticle.gr

Ένας Ελβετός χημικός παρασκεύασε αυτό το ναρκωτικό και οι ψυχεδελικές επιπτώσεις του LSD έγιναν αντιληπτές κατά λάθος το 1943, όταν ο χημικός απορρόφησε λίγη ποσότητα από το δέρμα του. Ο αμερικανικός στρατός και η CIA ερεύνησαν την πιθανή χρήση της ουσίας ως συστατικό για πλύσεις εγκεφάλου και αργότερα ορισμένοι ψυχίατροι ενδιαφέρθηκαν για πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες στον τομέα τους. Το 1966, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης LSD, απαγορεύθηκε στην Καλιφόρνια και το 1970 εντάχθηκε και αυτό στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα 1, που περιλαμβάνει ουσίες δίχως φαρμακευτική ή θεραπευτική χρήση.


 

4. GHB

10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα  | dailyarticle.gr

Στις ημέρες μας είναι γνωστό ως «το χάπι του βιασμού». Παρασκευάστηκε σε εργαστήριο στη δεκαετία του ’60. Χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό και κέρδισε πόντους μεταξύ των αθλητών του bodybuilding, ως νόμιμο σκεύασμα ύπνου. Το GHB είναι ένα φυσικό νευροχημικό που προκαλεί καταθλιπτικές, μυοχαλαρωτικές παρενέργειες. Όταν άρχισε η κακή χρήση της ουσίας εγέρθηκαν ανησυχίες από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων, με συνέπεια το 2000 να κατηγοριοποιηθεί στο Πρόγραμμα 1 και να απαγορευτεί δια ροπάλου.


 

3. Μαγικά μανιτάρια

10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα  | dailyarticle.gr

Περιέχουν την ουσία ψιλοκυβίνη, η οποία προκαλεί παρενέργειες ανάλογες με το LSD. Τα μαγικά μανιτάρια προωθήθηκαν από τον ψυχολόγο Timothy Leary για χρήση στον τομέα του στη δεκαετία του ’60. Η κατοχή μανιταριών που εμπεριέχουν ψιλοκυβίνη απαγορεύθηκε το 1968.


 

2. Ecstasy

10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα  | dailyarticle.gr

Γνωστή και ως MDMA, οφείλονται στον Αμερικανό φαρμακοποιό και χημικό Alexander Shulgin, ο οποίος κατέστησε δημοφιλή τη χρήση τους στη φυσιοθεραπεία. Χρησιμοποιούσε την ουσία σε ψυχιατρικούς ασθενείς ώστε να πετυχαίνει μεγαλύτερη εξωστρέφεια με τους θεραπευτές τους. Το 1985 το χάπι συμπεριελήφθη στο Πρόγραμμα 1 και απαγορεύθηκε με επείγουσα απόφαση.


 

1. Ηρωίνη

10 ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα  | dailyarticle.gr

Αρχικά παρασκευάστηκε ως μη εθιστική εναλλακτική της μορφίνης ουσία και πρωτοσυνετέθη το 1874. Στις αρχές του 20ού αιώνα εμπορευόταν ως φάρμακο για το βήχα και τον πρησμένο λαιμό. Αποδείχθηκε πιο εθιστική ουσία από τη μορφίνη και αυτή η έρευνα ανέτρεψε τις αντιλήψεις για την ηρωίνη. Περιορίστηκε άμεσα με τον νόμο Harrison και απαγορεύθηκε πλήρως το 1924.
Πηγή: madking.gr

via

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s