Ουρανοξύστης τηγανίζει αβγά και λιώνει αυτοκίνητα

Ένας επιχειρηματίας στο Λονδίνο μπήκε στο αυτοκίνητό του, μάρκας Jaguar, για να διαπιστώσει ότι το εσωτερικό του οχήματος είχε λιώσει από υπερβολική θερμότητα.

Αιτία του κακού ήταν ένας νέος ουρανοξύστης που κατασκευάζεται στο κέντρο του Λονδίνου, το επονομαζόμενο κτήριο Walkie Talkie, το οποίο εξαιτίας του κυρτού του σχήματος και των γυάλινων επιφανειών λειτουργεί ως κάτοπτρο που συγκεντρώνει τις ακτίνες του ηλίου σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στην ημέρα.

Η ιστοσελίδα City AM, που πρώτη ανέδειξε το θέμα χρησιμοποίησε τη θερμότητα που αντανακλάται από τον ουρανοξύστη για να ζεστάνει ένα τηγάνι και να τηγανίσει ένα αβγό στον δρόμο.


Ο επιχειρηματίας Μάρτιν Λίντσεϋ βρήκε σε κατάσταση «τήξης» το εσωτερικό της Jaguar XJ που οδηγεί, με τις ζημιές να ξεπερνούν τα 1200 Ευρώ.

Επιστρέφοντας στο αυτοκίνητό του μετά από μια επαγγελματική συνάντηση, το βρήκε περικυκλωμένο από δημοσιογράφους και περαστικούς που το φωτογράφιζαν ως αξιοθέατο.

Όταν άνοιξε την πόρτα διαπίστωσε ότι τα πλαστικά μέρη στην καμπίνα είχαν λιώσει ενώ η ζέστη ήταν αφόρητη.Αρμόδια στελέχη του Canary Wharf Group που κατασκευάζει τον ουρανοξύστη Walkie Talkie συμφώνησαν να αναλάβουν το κόστος της ζημιάς.

Διαμαρτυρίες έχουν εκφράσει και κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι φοβούνται ότι ο ουρανοξύστης θα υποβαθμίσει το επίπεδο ζωής λόγω της εστίασης των ηλιακών ακτίνων σε διάφορα σημεία ανάλογα με την τροχιά του ηλιακού δίσκου.

Οι κατασκευαστές απέδωσαν το φαινόμενο στην τρέχουσα τροχιά του ήλιου στον ουρανό. Προς το παρόν, το «πύρινο μαρτύριο» διαρκεί δύο ώρες ημερησίως και προβλέπεται ότι θα επιμείνει για δύο έως τρεις εβδομάδες.

Διαβεβαιώνουν δε ότι πρώτιστο μέλημά τους είναι η εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα.

Το βέβαιο είναι ότι οι φαεινές ιδέες στην αρχιτεκτονική θα πρέπει να προσαρμόζονται με τις συνθήκες που επικρατούν στον περιβάλλοντα χώρο.

Αντίστοιχα φαινόμενα με γυάλινους τοίχους κτηρίων που καταδικάζουν σε αφόρητη ζέστη ολόκληρες γειτονιές έχουν παρατηρηθεί και στο κέντρο της Αθήνας.

via

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s