Βρέφη ακούν το κάλεσμα των κερκοπίθηκων

Ο εγκέφαλος των μωρών είναι δομημένος (hard-wired) να αναγνωρίζει ήχους που παράγουν κερκοπίθηκοι.
Tα νεογέννητα μωρά ακούν και αντιδρούν στα καλέσματα που κάνουν τα μη-ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά.
Ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Sandra Waxman του Northernwestern University, διαπίστωσαν ότι, βρέφη ηλικίας μεταξύ 3 – και 6-μηνών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα από ένα λεμούριο (blue-eyed Madagascar lemur) αλλά αυτή η ικανότητά τους εξασθενίζει μετά από δύο μήνες.
Οι ήχοι υψηλής συχνότητας στο κάλεσμα ενός λεμούριου, αποσπούν την προσοχή των βρεφών, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τεχνητούς ήχους.

Η Waxman και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν δοκιμές σε 72 βρέφη και μελέτησαν την ανταπόκρισή τους σε ήχους από ανθρώπινη ομιλία, από καλέσματα κερκοπιθήκων, από τεχνητούς ήχους και από ανάστροφη (αντίστροφη) ανθρώπινη ομιλία (η ανθρώπινη ομιλία ηχογραφήθηκε και παίχτηκε ανάποδα. Δεδομένου ότι τα μωρά δεν μπορούν να απαντήσουν προφορικά σε ερωτήσεις, οι ψυχολόγοι παρακολουθούν το βλέμμα τους για να διαπιστώσουν εάν ανταποκρίνονται στο ερέθισμα.
Στη νέα έρευνα, τα βρέφη ανταποκρίθηκαν σε υψηλής συχνότητας ήχους από άλλα μωρά, στα καλέσματα κερκοπιθήκων, ενώ σημαντικά μικρότερη έως μηδενική, ήταν η ανταπόκρισή τους στην ανάστροφη ανθρώπινη ομιλία και στους τεχνητούς ήχους.
Όπως δήλωσε η Sandra Waxman, καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας στο Northwestern University και συγγραφέας (co-author )της νέας μελέτης, στο NBC News «είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η πρώιμη σχέση μεταξύ γλώσσας και σκέψης» 

Η ευαισθησία (πρόωρη νοητική ανάπτυξη) στα μόλις 3-6 μηνών βρέφη, να ακούν και να αντιδρούν στα καλέσματα (με ήχους υψηλής συχνότητας) ενός γαλανομάτη λεμούριου Μαδαγασκάρης, χάνεται όταν τα βρέφη γίνονται έξι μηνών. Αυτό απέδειξε η περαιτέρω έρευνα της Waxman και της ομάδας της, που πιστεύουν ότι η ευαισθησία στα βρέφη χάνεται επειδή ακούν συνέχεια μόνο τις ανθρώπινες φωνές.
Mια δεύτερη μελέτη στο πειραματικό εργαστήριο της Waxman διερευνά εάν τα μωρά διατηρούν την ικανότητά τους να αντιδρούν στα καλέσματα του λεμούριου, εάν οι γονείς τους, καθημερινά την ώρα του ύπνου, αφήνουν τα μωρά τους να ακούσουν ένα παιχνίδι που αναπαράγει ήχους από το κάλεσμα του πιθήκου.

 Η λειτουργία του λόγου και της γλώσσας στον άνθρωπο, βασίζεται σε μοναδικούς αντιληπτικούς και νευροβιολογικούς μηχανισμούς που διαρκώς διερευνά η εξελικτική ψυχολογία. Η απόδειξη για την πρώιμη σχέση μεταξύ γλώσσας και σκέψης στα βρέφη (ενσυναίσθηση) μας αφήνει έκπληκτους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Alissa Ferry, Susan Hespos and Sandra Waxman are authors of «Nonhuman Primate Vocalizations Support Categorization in Very Young Human Infants,» published in the Proceedings of the National Academy of Sciences. 

3-9-13 Baby brains are hard-wired to be fascinated by the calls of non-human primates
Say what? Human baby brains are wired to hear the call of the lemur
πηγή
 http://www.dailymail.co.uk/news/article-2409572/Baby-brains-hard-wired-fascinated-calls-non-human-primates.html
http://www.nbcnews.com/science/human-babies-lemur-calls-8C11040944

via

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s