Μήπως σας παρακολουθούν μέσω της κάμερας του Η/Υ σας; (VIDEO)

Από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ένας άνθρωπος κάθεται στο μόνιτορ του H/Y του, παρακολουθώντας μια ανυποψίαστη γυναίκα να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή της, να γδύνεται και να πηγαίνει για ύπνο. Η ίδια δεν έχει καμία ιδέα ότι παρακολουθείται. Ο απομακρυσμένος εισβολέας έχει εγκαταστήσει λογισμικό για τον έλεγχο της κάμερας του Η/Υ της. Τι είναι άραγε χειρότερο, η καταγραφή όλων των ενεργειών της και η ανάρτηση αυτών των βίντεο στο YouTube, ή η εμπορία των βίντεο με άλλους ηδονοβλεψίες στο διαδίκτυο;

Εργαλεία Απομακρυσμένης Πρόσβασης (R.A.T.-Remote Access Tools)

Το σενάριο που περιγράφουμε ανωτέρω συμβαίνει όλο και πιο συχνά. Υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η πρακτική αυτή γίνεται όλο και πιο εύκολη, όλο και πιο δημοφιλής, μεταξύ των μελών μιας online κοινότητας που ονομάζεται Ratters. Χρησιμοποιούν τα Εργαλεία Απομακρυσμένης Πρόσβασης (R.A.T.) για να ενεργοποιήσουν τις κάμερες των προσβεβλημένων υπολογιστών και να γράψουν σε βίντεο τις καθημερινές στιγμές των ανυποψίαστων χρηστών. Αποκαλούν τους ιδιοκτήτες αυτών των μολυσμένων υπολογιστών «σκλάβους», και τα βίντεο, ειδικά των γυναικών «σκλάβων», τα εμπορεύονται (ανταλλάσσουν) ανοιχτά και τα δημοσιοποιούν στο YouTube.

Αυξάνονται οι συνδεδεμένοι χρήστες στις Κοινότητες των Ratters

Η πρακτική της απόκτησης ελέγχου πάνω σε έναν υπολογιστή δεν είναι νέα. Οι Hackers, εδώ και χρόνια, έχουν δημιουργήσει το λογισμικό εδώ που δίνει τον πλήρη έλεγχο του μηχανήματος σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα. Τμήματα αυτών των εργαλείων χρησιμοποιούνται συχνά στον τομέα της πληροφορικής, για να προσφέρουν απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη. Αλλά το καινούριο στοιχείο είναι η δημιουργία των ηλεκτρονικών κοινοτήτων των απομακρυσμένων εισβολέων, οι οποίες έχουν σχηματιστεί σε hacking φόρουμ, για τον διαμοιρασμό ή την εμπορία της πρόσβασης στους «υπόδουλους» υπολογιστές αλλά και να συζητήσουν πάνω στα κατορθώματά τους.

  Σε ένα αναλυτικό άρθρο για το Ars Technica, η δημοσιογράφος Nate  Anderson στο hackforums.net,  λέει ότι έχει πάνω από 134 σελίδες των θέσεων που χαρακτηρίζει ως ληφθείσες εικόνες και βίντεο των γυναικών σκλάβων. Μερικά καταγράφονται από κάμερες, και άλλα είναι βίντεο ή εικόνες που βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο των προσβεβλημένων υπολογιστών ενώ οι ιδιοκτήτες τους νόμιζαν ότι ήταν απόρρητα και ασφαλή.  Πέρα από την εισβολή της ιδιωτικής ζωής του θύματος, τα Ratters έχουν τα κατάλληλα εργαλεία στο λογισμικό τους για να τρομάξουν ή να ενοχλήσουν τα απομακρυσμένα θύματα. Μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν τους δίσκους DVD, να εμφανίσουν γραφικές εικόνες στην οθόνη, να διαβάσουν δυνατά χρησιμοποιώντας  text-to-speech εφαρμογές, ή ακόμα και να αποκρύψουν το κουμπί εκκίνησης. 
Δύσκολο το έργο  της Αστυνομίας.
 Αν και αυτό το είδος της μη εξουσιοδοτημένης παρείσφρησης του υπολογιστή είναι σαφώς αντίθετο προς το νόμο, η καταπολέμηση της λιποταξίας είναι μια πρόκληση. Υπάρχουν πολλά δωρεάν ή χαμηλού κόστους προγράμματα που είναι ήδη διαθέσιμα στο διαδίκτυο, οι επιτιθέμενοι δεν είναι συνήθως τοπικοί ή σε άμεση γειτνίαση με τα θύματα, και ενώ κάθε φόρουμ Ratters θα μπορούσαν να το κλείσουν, άλλα θα μπορούσαν εύκολα να εμφανιστούν αλλού.
 Πώς τα θύματα έχουν μολυνθεί
 Τα θύματα έχουν προσβληθεί από εργαλεία απομακρυσμένης πρόσβασης με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και η εξάπλωση ιών: το άνοιγμα συνημμένων, drive-by downloads από πρόχειρες θέσεις, το κατέβασμα αρχείων από torrents ή file-sharing sites, ή να παρασυρθείτε ώστε να κάνετε κλικ σε συνδέσεις μέσω  κοινωνικών δικτύων ή μέσων ενημέρωσης.
 Πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας 
Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα εργαλεία μπορεί να ανιχνευθούν και να εντοπίσετε το κόλπο. Πρώτον, να δώσετε προσοχή στο λίγο φως δίπλα στην κάμερα σας. Εάν σε οποιαδήποτε στιγμή είναι αναμμένη και δεν χρησιμοποιείτε εσείς  την webcam σας, μάθετε τι τρέχει στον υπολογιστή σας, είτε με ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή με το χτύπημα ctrl-alt-del για να δείτε ποιες διαδικασίες είναι ενεργοποιημένες. Αν δείτε κάτι ύποπτο, ήρθε η ώρα να αποσυνδεθείτε από το Internet και να κάνετε απολύμανση. Βέλτιστες πρακτικές για να παραμείνετε ασφαλείς περιλαμβάνει η χρήση ενός τείχους προστασίας,  και χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα anti-virus. Επίσης, μείνετε μακριά από τα torrent sites, καθώς υπάρχουν πολλά αρχεία ιών Ratters σε αυτές τις τοποθεσίες που μεταμφιέζονται ως δωρεάν βίντεο, μουσική ή προγράμματα λογισμικού. Εάν η ανησυχία σας είναι υψηλή και αν πραγματικά θέλετε να είστε σίγουροι ότι η webcam σας δεν σας κατασκοπεύει, μερικοί έχουν προτείνει να δέσετε ένα κομμάτι χαρτί πάνω από την κάμερα, αλλά αυτό δεν κάνει τίποτα για την προστασία των πληροφοριών σας ή τις εικόνες / βίντεο και αρχεία που έχετε ήδη στον υπολογιστή σας .

via

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s