Ζητείται θανατηφόρα ένεση για εκτέλεση θανατικής ποινής

ΗΠΑ, Τέξας (Lone Star State) Η έλλειψη αποθέματος φαρμάκου, θανατηφόρας ένεσης για εκτέλεση κρατουμένων, προβληματίζει τις 32 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, όπου ισχύει η θανατική ποινή.
Στο Τέξας έχουν εκτελεστεί 503 κρατούμενοι από το 1982, όταν το ανώτατο δικαστήριο επανέφερε τη θανατική ποινή. Το 2013 εκτελέστηκαν 11 κρατούμενοι. Επτά προγραμματισμένες εκτελέσεις για το 2013 ίσως αναβληθούν αφού η προμήθεια πεντοβαρβιτάλης λήγει το Σεπτέμβριο
Ο Jason Clark, εκπρόσωπος τύπου για το τμήμα ποινικής δικαιοσύνης του Τέξας δήλωσε πως αναζητούν εναλλακτική λύση.
Στο Τέξας η θανάτωση κρατούμενων με πεντοβαρβιτάλη, (pentobarbital γνωστή και ως Nembutal που χρησιμοποιείται για ευθανασία κατοικίδιων ζώων) άρχισε πέρυσι, αφού

αρκετές αμερικανικές πολιτείες δεν διέθεταν πλέον το αναισθητικό θειοπεντάλη –που χορηγείται με την έγκριση του Ανωτάτου δικαστηρίου-
Η έλλειψη αποθέματος θειοπεντάλης στο Hospira –το μοναδικό εργαστήριο που παράγει το αναισθητικό σε Αμερικανικό έδαφος- άρχισε όταν η φαρμακευτική εταιρεία Hospira Inc. που εδρεύει στο Illinois, προγραμμάτισε την παραγωγή αυτών των φαρμακευτικών ουσιών, στην Ιταλία.
Η Ιταλική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στα σχέδια της Hospira και δεν εγκρίνει την παραγωγή θειοπεντάλης, λόγω της χρήσης της σε εκτελέσεις κρατούμενων.Έτσι, η Hospira Inc. Διέκοψε την παραγωγή θειοπεντάλης.
Το Τέξας αναγκάστηκε να στραφεί στη πεντοβαρβιτάλη, αλλά το κόστος των φαρμάκων θανατηφόρας έγχυσης για κάθε εκτέλεση ανέβηκε από $ 83.55 σε $1,286.86.
Η θανατηφόρα ένεση μιας δόσης χρησιμοποιείται και για ασθενείς που επιθυμούν υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ευρώπη.
Ωστόσο προμηθευτές φαρμάκων -που αντιμετωπίζουν τη διαμαρτυρία του κόσμου για την επιβολή θανατικής ποινής- αρνήθηκαν πρόσφατα να παράγουν και να πουλήσουν πεντοβαρβιτάλη για χρήση σε εκτελέσεις κρατουμένων. ΄Ετσι, άφησαν ένα δίλημμα στα κράτη όπου επιβάλλεται η θανατική ποινή.
Ο Lundbeck, Δανός προμηθευτής πεντοβαρβιτάλης, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο δεν είναι ασφαλές για χρήση σε θανατηφόρες ενέσεις και το 2011, διέκοψε την πώλησή του, στη φυλακές των ΗΠΑ.
Ο Richard Dieter, εκτελεστικός διευθυντής του Death Penalty Information Center, που εδρεύει στην Washington, δήλωσε πως οι 32 πολιτείες των ΗΠΑ, πασχίζουν να προμηθευτούν τα θανατηφόρα φάρμακα και προχωρούν στη μεταξύ τους ανταλλαγή αυτών των φαρμάκων.
Ωστόσο οι προμηθευτές των θανατηφόρων φαρμάκων, που οι εταιρείες τους εδρεύουν κυρίως στην Ευρώπη, δεν θέλουν να συμμετέχουν στις εκτελέσεις των Αμερικάνων κρατουμένων.
΄Ελλειψη θανατηφόρων φαρμάκων αντιμετωπίζεται -εκτός από το Τέξας – στη Georgia και το Missouri.
Στο Missouri ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί propofol για τις εκτελέσεις (anesthetic that was attributed to the death of pop star Michael Jackson in 2009) Αναμένεται η σχετική απόφαση του Missouri Supreme Court, που ανέβαλλε τις εκτελέσεις ώσπου να λυθεί το πρόβλημα με τα φάρμακα.
Ο Chris Koster, Γενικός Εισαγγελέας στο Missouri πρότεινε να εξεταστεί η χρήση θαλάμου αερίων από το κράτος –αφού είναι μια νόμιμη μέθοδος εκτέλεσης στις ΗΠΑ-
Στις ΗΠΑ έχουν εκτελεστεί 1337 θανατοποινίτες από το 1976 και το ένα τρίτο από αυτούς έχουν εκτελεστεί στο Τέξας.

2-8-13  Texas is running out of execution drug
πηγήhttp://rt.com/usa/texas-execution-drug-pentobarbital-973/

via

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s