Εκκολπωμάτωση – Εκκολπωματίτιδα

Η λαπαροσκόπηση ανοίγει πραγματικά νέους ορίζοντες στη μοντέρνα αντιμετώπιση όλων σχεδόν των παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθού.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας, ο ασθενής, πολύ σύντομα, αισθάνεται υγιής και επιστρέφει στην καθημερινή του ζωή.

Τι είναι το παχύ έντερο?
Το παχύ έντερο ή κόλον, αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού και τη μετατροπή των υπολειμμάτων των άπεπτων τροφών σε κόπρανα.
Το κόλον ξεκινά από τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και, αφού διανύσει μια καμπύλη προς τα πάνω, αριστερά και κάτω, καταλήγει στο ορθό, όπου αποθηκεύονται παροδικά τα κόπρανα, πριν την αποβολή τους από το σώμα, μέσω του πρωκτού.
Ακριβώς πριν από το ορθό, βρίσκεται το σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου, το οποίο ονομάζεται έτσι γιατί μοιάζει με “τελικό σίγμα”. Αυτή είναι η συνηθισμένη περιοχή δημιουργίας εκκολπωμάτων.

Τι είναι η εκκολπωματική νόσος

Εκκολπωμάτωση
Εκκολπωμάτωση είναι η δημιουργία εκκολπωμάτων πάνω στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με θυλάκους, δηλαδή σακουλάκια ή μπαλονάκια.
Δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία, εξαιτίας των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις του ίδιου του εντέρου.Η εκκολπωμάτωση είναι συνηθισμένη κατάσταση στις μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι νέοι με προβλήματα εκκολπωμάτωσης.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, με την υπερκατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, καθώς και στις δυνατότητες που έχουμε σήμερα να διαγνώσουμε αυτή την κατάσταση νωρίτερα.


Eκκολπωματίτιδα
Μέσα στα εκκολπώματα ενδέχεται να παγιδευτούν κόπρανα από το έντερο ή να αναπτυχθούν μικρόβια. Στην περίπτωση αυτή, προκαλείται φλεγμονή των εκκολπωμάτων, η οποία ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

Τι προβλήματα προκαλεί η εκκολπωματική νόσος;
Ένα εκκόλπωμα μπορεί να προκαλέσει ρήξη ενός αγγείου του τοιχώματος του παχέος εντέρου και να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία.Βαριές και επίμονες εκκολπωματίτιδες μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη εκκολπωμάτων και διάτρηση του εντέρου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος γύρω από το έντερο ή ακόμη και τη διέλευση των κοπράνων μέσα στην κοιλιά, και την πρόκληση βαριάς περιτονίτιδας. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής πρέπει να μεταφέρεται στο χειρουργείο επειγόντως. Οι επανειλημμένες κρίσεις εκκολπωματίτιδας ενδέχεται να προκαλέσουν συρίγγιο, δηλαδή επικοινωνία του εντέρου με άλλα όργανα της κοιλιάς, ή απόφραξη και στένωση του εντέρου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου
Τα εκκολπώματα, συνήθως, δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να αποκαλυφθούν τυχαία σε πιθανή εξέταση του παχέος εντέρου για άλλο λόγο. Μερικοί, ωστόσο, ασθενείς ενδέχεται να παραπονεθούν για ήπιες κράμπες, φουσκώματα ή δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς που έχουν εκκολπωμάτωση θα περάσουν τουλάχιστον μία φορά κρίση εκκολπωματίτιδας. Ο ασθενής εμφανίζει πόνο και ευαισθησία στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς, ρίγος και πυρετό, εμετούς, αιμορραγία και έντονη δυσκοιλιότητα.

Πως γίνεται η διάγνωση του προβλήματος;


* Βαριούχος υποκλυσμός: Το βάριο χρωματίζει το παχύ έντερο,αποκαλύπτοντας πιθανές ανωμαλίες. 


                               
* Κολονοσκόπηση. Το εσωτερικό του παχέος εντέρου επιθεωρείται με ένα λεπτό σωλήνα με κάμερα.

Η διάγνωση των ασθενειών του παχέος εντέρου γίνεται με κολονοσκόπηση, βαριούχο υποκλυσμό ή αξονική τομογραφία κοιλίας. Το πιο σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα των απεικονιστικών μεθόδων του παχέος εντέρου είναι αναμφισβήτητα η αξονική κολονογραφία (Virtual Colonoscopy), με την οποία μπορεί να ελεγχθεί το εσωτερικού του οργάνου, χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί στην όχι πάντα άνετη εξέταση της κολονοσκόπησης.               

Πως θεραπεύεται η εκκολπωματική νόσος

* Συντηρητική Αγωγή
Η αύξηση της ποσότητας των υγρών και των άπεπτων φυτικών ινών στη δίαιτα ελαττώνει τα συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης και μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές της. Η Αμερικανική Διαιτολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση 25-30 γραμ. φυτικών ινών καθημερινώς. Μία ήπια κρίση εκκολπωματίτιδας αντιμετωπίζεται με χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών και αναλγητικών και με προσωρινή δίαιτα υγρών. Σε σοβαρές κρίσεις συνιστάται η νοσηλεία του ασθενούς.

* Χειρουργική Αντιμετώπιση
Aν ένας ασθενής έχει πάνω από δύο σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας που απαίτησαν νοσηλεία, συνιστάται κολεκτομή, η χειρουργική δηλαδή αφαίρεση του τμήματος του εντέρου όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Η επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση σε περιπτώσεις διατρήσεων και περιτονίτιδας μπορεί να απαιτήσουν τη δημιουργία κολοστομίας (“παρά φύσιν έδρας”).


Ποια είναι τα είδη των κολεκτομών;

Αφαιρείται το προβληματικό τμήμα του παχέος εντέρου.


Ενώνονται τα δύο εναπομείναντα τμήματα.

* Ανοιχτή κολεκτομή
Oι κλασικές “ανοικτές” κολεκτομές είναι ιδιαίτερα τραυματικές επεμβάσεις, διότι, ο χειρουργός είναι αναγκασμένος να πραγματοποιήσει μια μεγάλη τομή στην κοιλιά και να προσπελάσει πολλά από τα σπλάχνα. Η μετεγχειρητική παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο είναι κατά μέσο όρο 7 έως 10 ημέρες και, συνήθως, απαιτείται μια περίοδος ανάρρωσης 6 εβδομάδων.

* Λαπαροσκοπική κολεκτομή
Στις λαπαροσκοπικές κολεκτομές, ο χειρουργός κάνει 4 ή 5 μικρές τομές του μισού εκατοστού και όλη η επέμβαση γίνεται μέσα από στενούς σωλήνες, από όπου εισάγονται τα εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Το λαπαροσκόπιο, ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μια βιντεοκάμερα, εισάγεται μέσω ενός σωλήνα ενός εκατοστού και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Μία από τις μικρές τομές μεγαλώνει κατά 4-6 εκατοστά στο τέλος της επέμβασης προκειμένου να εξέλθει το τμήμα που έχει αφαιρεθεί.

Πιθανές τομές της λαπαροσκοπικής κολεκτομής:


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής:

    * Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα
    * Η μικρότερη απώλεια αίματος
    * Η γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
    * Ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
    * Το αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα
    * Ο μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
    * Η ταχύτερη επιστροφή σε μια δίαιτα στερεής τροφής
    * Η συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Ο ασθενής σηκώνεται και περπατά την επόμενη κιόλας ημέρα. Αυτό, μειώνει τους μυϊκούς πόνους και βοηθά σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία. Την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα σιτίζεται με μαλακή τροφή και εξέρχεται από το νοσοκομείο πολύ σύντομα. Είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε δέκα ημέρες περίπου.
Στα περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα, η λαπαροσκοπική προσέγγιση έχει την πρώτη θέση στην εκλεκτική χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου, όπως της εκκολπωματίτιδας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μια κολεκτομή δεν μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά;
Όλες οι παθήσεις του παχέος εντέρου, όπως η εκκολπωματίτιδα, οι πολύποδες, η ελκώδης κολίτιδα, η πρόπτωση του ορθού κ.ά., μπορούν να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για πραγματοποίηση ανοιχτής επέμβασης είναι η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενων πολλαπλών επεμβάσεων στην κοιλιά, που ίσως έχουν δημιουργήσει πολλές συμφύσεις και αιμορραγικά προβλήματα και η αδυναμία λήψης καθαρής εικόνας από το εσωτερικό της κοιλιάς.
Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
Τηλ. 6974 139 931

via

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s