Δέσμη φωτός «παγιδευμένη» σε κρύσταλλο!‏

Τελικά η δημιουργία του φωτόσπαθου από το Star Wars ίσως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αφού ερευνητές του University of Darmstadt κατόρθωσαν να σταματήσουν το φως και να το “φυλακίσουν” μέσα σε κρυσταλλική κατασκευή για 1 ολόκληρο λεπτό (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 16 δευτερόλεπτα).

Με απλά λόγια, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα laser και μαγνητικό πεδίο για να στείλει στοχευμένα μια φωτεινή δέσμη επάνω σε αδιαφανή κρύσταλλο, όπου τα άτομα της δέσμης βρίσκονται σε κβαντική υπέρθεση (σε δύο καταστάσεις ταυτόχρονα) με αποτέλεσμα ο κρύσταλλος να γίνεται διαφανής σε ένα μικρό εύρος του οπτικού φάσματος. Τότε έστειλαν μια δεύτερη δέσμη από διαφορετικό laser, ταυτόχρονα έκλεισαν την δέσμη του πρώτου laser (κατάρρευση της κβαντικής υπέρθεσης) και έτσι η δεύτερη δέσμη παγιδεύτηκε μέσα στον κρύσταλλο.

Μετά από αρκετές προσπάθειες, κατάφεραν να κρατήσουν τη δέσμη φωτός παγιδευμένη μέσα στον κρύσταλλο για 1 λεπτό, αποθηκεύοντας μάλιστα μια εικόνα τριών γραμμών στη δεύτερη δέσμη, την οποία έλαβαν και πάλι όταν ολοκληρώθηκε το πείραμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποδειχτεί θεμελιώδης για την αποθήκευση πληροφοριών σε δέσμες φωτός και αποστολή τους σε μεγάλες αποστάσεις, κάνοντας τους κβαντικούς υπολογιστές, τις κβαντικές μνήμες και τα κβαντικά δίκτυα πραγματικότητα.
Tagma Aggelon – Angels

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s