Καλτσούνια – Καλιτσούνια

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
•  1 κιλό αλεύρι
•  1 1/2 κούπα βούτυρο
•  1 κούπα ζάχαρη
•  1 κούπα γάλα
•  2 κουταλιές αμμωνία
•  4 κροκκάδια

Για τη γέμιση

•  2 κιλά μυζήθρα
•  3 κούπες ζάχαρη
•  1 ασπράδι αυγού ή 1 κουταλιά κορν φλάουρ και 2 κουταλιές ανθόνερο

Για το άλειμμα
•  1 κροκκάδι
•  κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε τα κροκκάδια, την αμμωνία και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανοίγουμε σε φύλλο τη ζύμη που φτιάξαμε. Βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ τη μυζήθρα, τη ζάχαρη και το ασπράδι, αφού πρώτα το χτυπήσουμε και τα ανακατεύουμε. Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με τη ρόδα της πίτσας. Βάζουμε στο κέντρο κάθε κύκλου, γέμιση. Με τα δάχτυλα, σηκώνουμε γύρω-γύρω τη ζύμη και το φύλλο σαν δισκάκι. Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο κροκκάδι και πασπαλίζουμε με κανέλλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 50′ περίπου. 
Καλή επιτυχία
ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ http://www.argiro.gr/

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

http://www.blog.wdm.gr/

Οι ανεβατές καλτσούνες, είναι ενα πολύ παλιό παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης, που όσο παιρνούν τα χρόνια, όλο και λιγότερο εμφανίζεται στα γιορτινά τραπέζια της Ανάστασης, αφού τη θέση του παίρνουν πια τα τυποποιημένα, όπως συμβαίνει δυστυχώς και με πολλά άλλα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της Ελλάδας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να διαδώσουμε, όσο μπορούμε, μερικά απο τα διατροφικά έθιμα, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διαχρονική παράδοση του τόπου μας, ώστε να μη χαθούν. Η προσπάθεια είναι εντελώς ερασιτεχνική και γι΄αυτό ζητάμε τη κατανόηση όλων όσων ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο των βίντεο και διαπιστώνουν αδυναμίες σε ορισμένα σημεία.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s