Δείτε «μέσα» από τα μάτια πέντε διαφορετικών ζώων!

Για αιώνες, οι άνθρωποι δε μπορούσαν ούτε να φανταστούν πως μπορεί να βλέπουν τα ζώα. Επιστημονικές έρευνες αποκάλυψε ένα απίθανο κόσμο ποικιλόμορφης όρασης. Π.χ ο εγκέφαλος της μύγας δουλεύει τόσο γρήγορα που μπορεί να αντιληφθεί κινήσεις μόνο αν βρισκονται σε αργή κίνηση.Και αργή κίνηση για τη μύγα,σημαίνει η συνηθισμένη κίνηση των ανθρώπων. Από την άλλη, τα φίδια έχουν θερμική ώραση. Δείτε παρακάτω τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο διάφορα ζώα…

Αλογα :


Τα άλογα έχουν ένα τεράστιο εύρος ορατότητας. Και αυτό είναι αναμενόμενο επειδή τα μάτια τους είναι αριστερά και δεξιά του κεφαλιού τους. Κυριολεκτικά,λόγω της ανατομίας τους,ενώ έχουν ευρύ φάσμα, μένουν “τυφλά” στα αντικείμενα που έχουν ακριβώς μπροστά τους.Γι′αυτό το λόγο,όταν περπατάνε,ρίχνουν το κεφάλι χαμηλά και ελαφρα κυρτωμένο, για να προσέξουν τυχόν εμπόδια στο διάβα τους.

Μαϊμούδες :

Οι μαϊμούδες τα πρώτα χρόνια της εξέλιξης, έβλεπαν περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι. Και λέμε περίπου γιατί ήταν τριχρωματικά. Έβλεπαν το κόκκινο ,το πράσινο και το μπλε. Σήμερα, έχουν εξελιχτεί και βλέπουν έξι διαφορετικούς τύπους χρωμάτων.Και επειδή είναι και “ξαδέλφια” μας, τα θηλυκά είναι πιο ευαίσθητα στα χρώματα από τα αρσενικά.

Πουλιά :

Τα πουλιά λόγω της ποικιλιότητας έχουν και διαφορετικούς τύπους όρασης.Το περιστέρι πχ, έχει την ικανότητα να ανιχνεύει πολύ λεπτές διαβαθμίσεις του χρώματος και από τον πιο προηγμένο πρόγραμμα και κάρτα γραφικών υπολογιστή, Οι αισθητήρες των ματιών του περιστεριού είναι πολλαπλάσια περισσότεροι από του ανθρώπου.Και δε φτάνει μόνο αυτό,αλλά και ο κάθε αισθητήρας ξεχωρίζει τουλάχιστον πέντε διαφορετικά φασματικά πεδία.

Γάτες και σκύλοι :

Νυχτερινή όραση γάτας
Οι γάτες και οι σκύλοι δε έχουν δυνατή όραση.Επικαλούνται τη εξαιρετικά δυνατή μυρωδία και ακοή τους ως αισθητήρα εντοπισμού.Οι γάτες έχουν την πιο αδύναμη όραση.Δεν ξεχωρίζουν σχεδόν καθόλου τα χρώματα. Οι σκύλοι μπορούν να ξεχωρίσουν το κίτρινο από το μπλέ.Οι γάτες επίσης,εντοπίζουν οπτικά το θύραμα τους, μόνο αν βρίσκονται κοντά του.Ωστόσο έχουν εξαιρετική ορατότητα στο σκοτάδι.Επίσης ι οι γάτες και οι σκύλοι, έχουν καλύτερη αντίληψη του βάθους απ” ότι οι άνθρωποι, λόγω της ανατομίας των ματιών τους.
Φίδια :
Τα φίδια έχουν δύο ζευγάρια ματιών.Τα ένα ζευγάρι είναι τα μάτια που όλοι ξέρουμε και χρησιμεύουν για να ανιχνεύουν τα χρώματα.Στο πίσω μέρος των ματιών, έχουν ένα δεύτερο ζευγάρι το όποιο βλέπει θερμικά και χρησιμεύει στις ακριβείς επιθέσεις στα θηράματα του.Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης του θηράματος από τη στιγμή που θα αποφασίσει το φίδι να επιτεθεί. Ωστόσο αν τελικά αποτύχει η πρώτη απόπειρα,όλα τα είδη των φιδιών έχουν την τάση να εγκαταλείπουν την προσπάθεια και να μην επιτίθενται για δεύτερη φορά.

Πηγή: parathiro.net

himaira

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s